Samsun Çocuk Diş, Samsun Çocuk Diş Hekimi, Samsun Çocuk Diş Doktoru, Samsun Çocuk Diş Kliniği, Samsun Çocuk Diş Hastanesi, Samsun Özel Çocuk Diş Doktorları, Samsun Özel Çocuk Diş Hekimleri, Samsun Özel Çocuk Diş Klinikleri, Samsun Sedasyon ile diş tedavisi, Samsun Genel Anestezi altında diş tedavisi

Çocuk Diş Dolgusu, Annenin hamilelik döneminde antibiyotik ya da bir kısım beslenme bozukluklarından kaynaklı ortaya çıkarak çocuğun dişlerinde problemler yaratabilir. Bir kısım durumlarda çocukların dişlerine çocuk diş dolgusu yapılması gerekebilir. Söz konusu problemler çocuğun dişinin ağrımasına ya da çeşitli çürüklere neden olabilir. Bu gibi durumlarda dolguya ihtiyaç duyulabilir.

Çocuklarda uygulanan diş dolgusu uygulaması yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Diş hekimleri tarafından çürük dişlere dolgu yapılması tavsiye edilir. Bunun yanında çekilmesi gereken dişlerin yerine ağız boşluğunu tamamlaması için yer tutucu apareyler kullanılması gerekir.

Aksi durumda dişler gelişirken bir kısım şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Teknolojik gelişmeler takip edildiğinde çocuklarda uygulanan diş dolgusu uygulamalarında önemli gelişmelerin yaşandığına şahit oluyoruz. Söz konusu uygulamalar ile çocuk diş dolgusu son derece pratik ve modern bir hal almıştır.

Çocukların süt dişlerine dolgu uygulaması yapılabildiği gibi kalıcı dişlere de dolgu yapılabilir. Çok miktarda şeker, çikolata gibi yiyeceklerin tüketilmesi, yeterince diş fırçalanmaması ya da yetersiz beslenme sonucunda çürüyen dişler için uygun tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Çocuklarda yapılan dolgu uygulaması yerine gelecek dişlerin sağlıklı olmasına da etki eder.

Çocuk Diş Dolgusu

Çocuklarda Diş Dolgusu Kullanımı

Çocuklarda dolgu uygulamasına genellikle oyun gibi aktivitelerde dişin kırılması ya da düzensiz beslenmeden kaynaklı çürük oluşumunda ihtiyaç duyulur.

Çocuklarda dolgu yapılmadan önce diş yüzeyindeki çürüklerin temizlenmesi gerekir. Temizleme sonrasında durumun değerlendirilmesini müteakip geçici ya da kalıcı dolgu yapılır. Çürüğün çok fazla alana yayılmış olması durumunda diş çekilerek farklı bir tedavi yöntemine önerilebilir.

Çocuk diş dolgusu ihtiyacı yukarıda açıklandığı gibi darbe sonucu dişin kırılması durumunda da ortaya çıkabilir. Küçük yaşta çocukların çok hareketli olduğu bilinen bir gerçektir. Bu hareket beraberinde bir kısım kazaları da getirebilir. Çocuk, koşarken, atlarken, zıplarken düşme, çarpma gibi olaylar gelişebilir.

Oluşan diş kırıklarına çocuk diş dolgusu yapılabilir. Genellikle diş kırıkları ön dişlerde vuku bulur. Oluşan diş kırıklarına süt dişi dolgu uygulaması yapılır. Çocuklarda gerçekleşen diş kırıklarına dişin şeklini bozmayacak şekilde bir dolgu uygulaması yapılmalıdır. Eğer dişin kırılan parçası bulunduysa bu kırık parça ile diş hekimine gitmekte fayda vardır. Kırılan diş tekrar aynı yerine yapıştırılabilir. Bu sayede dişin eski estetiğine çok yakın bir pozisyona getirilmesi söz konusu olabilir.

Süt Dişi Dolgu Uygulaması

Süt diş dolgusu yapılırken kırılan parça çok küçük bir parça ise dişin orijinal rengi ile aynı tonda olan kompozit beyaz dolgu uygulaması yapılır. Fakat kompozit dolgular çok dayanıklı değildir. Bu nedenle sık sık dolgunun yenilenmesi gerekir. Çocuk, ağız ve diş sağlığına dikkat ederse dayanıklılık artacak ve dolgunun yenilenme süresi uzayacaktır. Süt dişi dolgusunda diş hekiminin dikkatli bir uygulama yapması ve sonradan gelen dişlerin sağlığını düşünmesi gerekir.

Çocuk dolgusu yapılırken dişin yarısı ya da yarıdan fazla bir kısmı yok olduysa dişin yok olan kısmını tamamlayacak şekilde kompozit lamine uygulaması yapılmalıdır. Hasta eğer 17 yaşından büyük ise kompozit lamine yerine porselen lamine tercih edilebilir.

Çocuklarda yapılan dolgu tedavisinde geç kalmamak çok önemlidir. Çocuğun dişinin kırılması ya da çürümesi durumunda yapılması gereken dolgu tedavisinde ailenin geç kalmaması çok önemlidir. Tedavide geç kalınması durumunda sonraki süreçte bir kısım şekil ya da yapısal bozukluklarla karşılaşılabilir.

Çocuklarda çene gelişimi henüz devam ettiği için ağız kısmında diş boşluğu bırakılmamalıdır. Tedbir alınmasında geç kalma durumunda çene gelişiminde de olumsuz durumlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle uzman kliniklere müracaat ederek kırık ya da çürük dişlere karşı tedbir alınmalıdır.