Samsun Çocuk Diş, Samsun Çocuk Diş Hekimi, Samsun Çocuk Diş Doktoru, Samsun Çocuk Diş Kliniği, Samsun Çocuk Diş Hastanesi, Samsun Özel Çocuk Diş Doktorları, Samsun Özel Çocuk Diş Hekimleri, Samsun Özel Çocuk Diş Klinikleri, Samsun Sedasyon ile diş tedavisi, Samsun Genel Anestezi altında diş tedavisi

Samsun Çocuklarda Yer Tutucular Tedavisi Samsun Çocuk Diş Doktoru Uzman Dt. İbrahim Şimşek Samsun Çocuk Diş Kliniğinde uygulamaktadır. Samsun Çocuk Diş Hekimi randevusu için tıklayın.

Yer Tutucu Nedir?

Yer Tutucular çeşitli nedenlerle süt dişinin erken kaybedildiği durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yeri boş kalan dişin çevresindeki dişlerin boşluğa doğru hareket etmelerini engellemiş olur.

Süt dişi kaybı gerçekleştikten sonra en fazla yer kaybı ilk 2. haftayla 6. ay arasında oluşur. 1 hafta -10 gün içerisinde yara iyileşmesi tamamlanınca, ölçü alınarak, yer tutucu hazırlanmalıdır.

Yer Tutucu Çeşitleri

Sabit Yer Tutucu Apareyler

Sabit yer tutucular, hareket etmeyen, yapıştırıcı ile monte edilen metal tutucudur. Sadece hekim tarafından takılıp çıkarılabilir.

Hareketli Yer Tutucu Apareyler

Hareketli yer tutucular, sabit tutucular gibi hekim tarafından takılmasına ve çıkarılmasına gerek kalmadan kullanılır. Temizliği ve bakımı da daha rahat yapılabilir.
Hareketli yer tutucular, istenilen zamanda takılır ve çıkarılabilir. Ancak burada çocuğun kullanma motivasyonu çok önemlidir. Aile ve hekim iş birliği aynı zamanda sıkı bir takip gerekir

Yer Tutucu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Yer tutucu kullanan çocukların ağız ve diş temizliğine dikkat etmesi gerekir. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve doktor kontrolu aksatılmadan yapılmalıdır. Aksi durumlarda bu aparey etrafında biriken plak nedeniyle yeni çürükler oluşturabilir.
  • İlk kullanılmaya başlandığı zamanlarda ağız içi yaraları gibi sorunlar oluşursa derhal hekime başvurulmalıdır.
    Düzenli kullanılması önemlidir. Yer tutucu kullanımının aksatılması sonucu apareyin uyumu bozulabilir.
    Sabit yer tutucunun yerinden çıkması durumunda hızlı bir şekilde hekime başvurulmalı ve tekrar yapıştırılmalıdır.
    Hareketli aperey kullanan çocuklar, aperey ağzındayken bir şey yememelidir. Sabit yer tutucu kullanan çocuklar sakız, lokum, marshmallow gibi yapışkan besinler tüketmemelidir.

Yer Tutucu Apareyler Ne Kadar Süre Kullanılır?

Daimi dişler yerine çıkana kadar yer tutucu aparey kullanılmalıdır. Düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, gerekli durumlarda yenilenmelidir.

Yer Tutucu Aparey Faydaları

  • Yer tutucu aparey kullanımı çocukların diş gelişimi ve sağlıklı çiğneme fonksiyonlarını yerine getirmesi için önemlidir.
  • Erken kaybedilen süt dişleri, yerinde boşluk bırakır. Bu boşluk alan korunmazsa yan dişler boşluğa kayar.
  • Böylece çıkacak sabit dişin alanı daralır. Çıkması gereken yerden farklı bir alana kayar. Bu da çapraşık diş diziminin oluşumuna neden olur.
  • Yer tutucu aparey bu oluşumu engeller.
  • Dişlerin dizilimi normal seviyede kılar.
  • Daimi dişlerin zarar görmesini engeller.
  • Süt dişlerinin en önemli fonksiyonlarından biri, sürmelerine kadar altlarında bulunan daimi dişlerin yerlerini korumaktır. Süt dişlerin dökülüp daimi dişlerin çıkması çok hassas bir süreçtir ve bu süreçte yapılacak yanlış bir müdahale ileride ciddi boyutlarda ortodonti sorunlarına sebep olmaktadır. Bu sebeple süt dişlerinin korunması, çürüklerin önüne geçilmesi, erken kayıp yaşanması durumunda ise yerlerinin korunması özellikle diş estetiği açısından oldukça mühimdir.