Samsun Çocuk Diş Kliniği ve Samsun Çocuk Diş Doktoru arayanlar için Uzm. Dt. İbrahim Şimşek Samsun Çocuk Diş Hekimi olarak hizmet vermektedir.
Samsun Çocuk Diş Kliniği
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) uygulamasını sizin için en basit haliyle anlattık. Doğumdan ergenlik çağına kadar çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının önemini kavraması, yaşamlarının büyüme ve gelişme döneminde bulunan 0-18 yaş arası çocuk ve gençlerin çürüksüz bir yaşama başlamaları için en önemli adımdır. Pedodontisler yani çocuk diş hekimleri; bu süreçte bebek, çocuk ve gençlerin ağız ve diş sağlığını korumak için gerekli durumlarda koruyucu ve önleyici diş tedavileri uygular. Bebek, çocuk ve genç diş sağlığı ile ilgili en çok merak edilenlere aşağıda ulaşabilirsiniz.
Diş hekimliğinin 0-12 yaş grubundaki çocukların diş sağlığını korumayı hedefleyen sahası olan pedodonti yani çocuk diş hekimliği, çocukların diş ve ağız sağlığına ilişkin yaşadığı problemleri gidermenin yanı sıra ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek pek çok probleminde erken aşamada ortadan kaldırılmasını sağlar. Süt ve daimi dişlerin sağlığının korunmasına, çürüklerin önlenmesine, kalıtsal veya çevresel şartlardan kaynaklı deformasyonun önlenmesine veya tedavi edilmesine yönelik tüm uygulamalar çocuk diş hekimliği kapsamına girmektedir.
Çocuklarda süt dişi döneminden itibaren çürüyen dişleri tedavi etmenin ötesinde dişlerin hiç çürümemesini sağlamayı hedefleyen çocuk diş hekimliğinin çalışmaları ilk süt dişlerin sürmeye başladığı 6. aydan itibaren başlar. Bu zamandan itibaren dişlerin fırçalanmaya başlaması gerekmekte, kalıcı dişlerin sürmeye başladığı 6 yaşa gelindiğindeyse çocuğun, doğru tekniklerle diş fırçalama alışkanlığını artık kazanmış olması istenmektedir. Çocuklarda diş çürüklerinin temel sebebi abur çubur yiyecekler olduğu için bu süreçte beslenme konusuna da dikkat edilmesi gerekirken çocuk diş hekimleri ailenin 6-7 yaşa kadar fırçalamanın ebeveyn eşliğinde olmasını istemektedir. Çocuk diş hekimliği küçük yaşlardan itibaren koruyucu uygulamalarla çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasını, kalıcı dişlerin sürmeye başlamasıyla birlikte bu sürecin sonuna kadar problemsiz bir şekilde tamamlanmasını sağlamak üzere çalışmaktadır.
Büyüme ve gelişim çağında çocuğun gerekli takibini yaparak, koruyucu ortodontik tedaviler sayesinde diş çapraşıklıklarının önlenmesini sağlayan çocuk diş hekimi ayrıca kalıcı dişlerde eksik olması gibi durumlarda protez uygulamalarıyla estetik görünümü iyileştirir ve çiğneme işlevinin fonksiyonel bir şekilde geri kazanılmasını sağlar. Çürük risk grubunun belirlenmesi, fissür örtücü, lokal fluorid uygulaması gibi koruyucu önlemlerle çürük oluşumunun önlenmesi de çocuk diş hekimliği kapsamındadır.
Çocukların yetişkinlerden çok daha farklı metabolizma özelliklerine sahip olması ve ayrıca süt dişlerin, kalıcı dişlerden oldukça farklı bir yapıya neden olması çocukların ağız ve diş sağlığına ilişkin konuların bu alanda uzmanlaşmış hekimlerce ele alınmasını zaruri kılar. Bu sebeple çocuk diş hekimliği kapsamında gerçekleştirilen rutin kontrollerin ertelenmemesi ve çocuğun belirlenen takvime göre kontrole götürülmesi önemlidir. Bu alanda uzman olan hekimler ayrıca çocuk psikolojisi üzerine de deneyimli oldukları için miniklerin erken yaşta diş hekimi korkusunu yenmesini sağlamakta, muayeneleri eğlenceli hale getirerek çocuğun korkulacak bir şey olmadığını görmesini ve böylelikle hayatı boyunca diş muayeneleri konusunda çok daha rahat davranmasını sağlamaktadır.